5 Ocak 2008 Cumartesi

Zeytinyağlı Kereviz Dolması

Malzemeler: (6 Kişilik) Su 2 1/2 su bardağı - 500 grTuz 2 tatlı kaşığı - 12 grLimon suyu 2 yemak kaşığı - 20 grKereviz 6 orta boy - 3 kgSoğan 6 orta boy - 360 grZeytinyağı 1/2 su bardağı - 100 grPirinç 1 su bardağı - 180 grHavuç 1 orta boy - 100 grŞeker 1 tatlı kaşığı - 4 grDereotu 2/3 demet - 25 gr
Hazırlanışı:Tencereye 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz ve limon suyunu koy, kaynamaya bırak. Kerevizleri yıka, soy, enine ikiye böl, içlerini kenar kalınlığı yarım santimetre olacak şekilde oy ve kaynayan suya ekleyip, 10 dakika haşla.Haşlama suyunu ölç, 1 1/2 su bardağına tamamla ve beklet. Kerevizlerin yapraklarını da yıka, ayıkla. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağla birlikte başka bir tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika öldür.Pirinci yıka, süz, tencereye ekle, birkaç kez çevir. Havucu yıka, yarım santimetreküp irilikte doğrayıp, kalan tuz, şeker ve 1 su bardağı sıcak su ile birlikte pirince kat, önce orta, sonra kısık ateşte 10-15 dakika pişir.Hazırlanan içi kerevizlere doldur, üzerlerine kereviz yapraklarından koy. Haşlama suyunu ısıt, dolmaların üzerine gezdir, kereviz ve pirinçler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 50 dakika pişir. Dereotunu yıka, ayıkla, dolmaların üzerini süsle.

Notlar: Batı bölgelerinde, yaz aylarında pişirilir. Öğünlerde, et yemeğinden sonra ikinci yemek olarak servis edilir. Piknik yemeği ve ordövr olarak da kullanılır. 1 Porsiyonun Besin DeğerleriEnerji 290 calSodyum 764 mg Protein 3.2 gA Vitamini 1789 iu Yağ 16.9 gTiamin 0.05 mg Karbonhidrat 32.0 gRiboflavin 0.04 mg Kalsiyum 32 mgNiasin 0.73 mg Demir 0.84 mgC Vitamini 6 mg Fosfor 59 mgÇinko 1 mgKolesterol 0 mg

Hiç yorum yok: