5 Ocak 2008 Cumartesi

Ezo Gelin Çorbası

MALZEMELER1 çay fincani kirmizi mercimek1 çay fincani ince bulgur1 adet orta boy sogan2 çorba kasigi margarin2 çorba kasigi domates salçasi2 çay kasigi kirmizi biberYarim çay kasigi aci biber yada biber salçasi2 çay kasigi naneBiraz tuz6-7 bardak su
HAZIRLANISITencereye yag ve küçük küçük dogranmis soganlari koyup, hafifçe pembelestirin. Su, yikanmis mercimek, bulgur, salça,tuz koyup mercimek ve bulgur yumusayincaya kadar pisirin. Atesten alip aci kirmizi biber, nane serptikten sonra servis yapin.

Domates Çorbası

MALZEMELER
5 adet domates
5 su bardagi su
2 su bardagi süt
1 çorba kasigi un
2 çorba kasigi margarin(tereyagi tavsiye olunur)
3 çorba kasigi kasar peyniri rendesi
tuz

HAZIRLANISI
Yagi un ile hafif ateste çevirip üzerine azar azar süt ilave edin. Pürtüksüz bir bulamaç olmalidir. Daha önceden rendelediginiz domatesleri ilave edip karistirmaya devam edin. 5 bardak suyu da ekleyip çorba hafifçe koyulasana kadar çevirmeye devam edin. 5 dakika kadar kaynatip kapatin. Eger pürtüklü ise ilininca tencerenizin içinde el mixerini 1-2 defa çevirin. Sicakken üzerine rendelenmis kasar peyniri gezdirin.

Domates Çorbası

MALZEMELER
5 adet domates
5 su bardagi su
2 su bardagi süt
1 çorba kasigi un
2 çorba kasigi margarin(tereyagi tavsiye olunur)
3 çorba kasigi kasar peyniri rendesi
tuz

HAZIRLANISI
Yagi un ile hafif ateste çevirip üzerine azar azar süt ilave edin. Pürtüksüz bir bulamaç olmalidir. Daha önceden rendelediginiz domatesleri ilave edip karistirmaya devam edin. 5 bardak suyu da ekleyip çorba hafifçe koyulasana kadar çevirmeye devam edin. 5 dakika kadar kaynatip kapatin. Eger pürtüklü ise ilininca tencerenizin içinde el mixerini 1-2 defa çevirin. Sicakken üzerine rendelenmis kasar peyniri gezdirin.

Zeytinyağlı Sebze Sote

Malzemeler: (2 Kişilik) 2 su bardağı brüksellahanası6-7 adet brokoli1 adet havuç1 çorba kaşığı zeytinyağı2 diş sarımsakTuz, limon Hazırlanışı:Brüksel lahanasını iyice yıkayıp, dış kabuklarını temizleyin. Havucu küçükçe doğrayın. Sebzeleri bol suda haşlayın. Süzgeçten geçirin, 1 çorba kaşığı zeytinyağını tencereye alın.Sebzeleri ilave edin. Sarımsağı incecik kıyıp, sebzelerle birlikte çevirerek birkaç dakika soteleyin. Tuzunu ayarlayın. Limon dilimleri ile süsleyip servis yapın.

Zeytinyağlı Kereviz Dolması

Malzemeler: (6 Kişilik) Su 2 1/2 su bardağı - 500 grTuz 2 tatlı kaşığı - 12 grLimon suyu 2 yemak kaşığı - 20 grKereviz 6 orta boy - 3 kgSoğan 6 orta boy - 360 grZeytinyağı 1/2 su bardağı - 100 grPirinç 1 su bardağı - 180 grHavuç 1 orta boy - 100 grŞeker 1 tatlı kaşığı - 4 grDereotu 2/3 demet - 25 gr
Hazırlanışı:Tencereye 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz ve limon suyunu koy, kaynamaya bırak. Kerevizleri yıka, soy, enine ikiye böl, içlerini kenar kalınlığı yarım santimetre olacak şekilde oy ve kaynayan suya ekleyip, 10 dakika haşla.Haşlama suyunu ölç, 1 1/2 su bardağına tamamla ve beklet. Kerevizlerin yapraklarını da yıka, ayıkla. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağla birlikte başka bir tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika öldür.Pirinci yıka, süz, tencereye ekle, birkaç kez çevir. Havucu yıka, yarım santimetreküp irilikte doğrayıp, kalan tuz, şeker ve 1 su bardağı sıcak su ile birlikte pirince kat, önce orta, sonra kısık ateşte 10-15 dakika pişir.Hazırlanan içi kerevizlere doldur, üzerlerine kereviz yapraklarından koy. Haşlama suyunu ısıt, dolmaların üzerine gezdir, kereviz ve pirinçler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 50 dakika pişir. Dereotunu yıka, ayıkla, dolmaların üzerini süsle.

Notlar: Batı bölgelerinde, yaz aylarında pişirilir. Öğünlerde, et yemeğinden sonra ikinci yemek olarak servis edilir. Piknik yemeği ve ordövr olarak da kullanılır. 1 Porsiyonun Besin DeğerleriEnerji 290 calSodyum 764 mg Protein 3.2 gA Vitamini 1789 iu Yağ 16.9 gTiamin 0.05 mg Karbonhidrat 32.0 gRiboflavin 0.04 mg Kalsiyum 32 mgNiasin 0.73 mg Demir 0.84 mgC Vitamini 6 mg Fosfor 59 mgÇinko 1 mgKolesterol 0 mg

Haylan Kabağı

Açıklama: Malzemeler :
• 500 gr. yağlı kıyma, • 3 kg. haylan kabağı, • 2 su bardağı pirinç, • 1 adet büyük kuru soğan, • 1 yemek kaşığı salça (domates biber karışık), • 1 baş sarımsak, • Karabiber, K.biber, Tuz, • 2-3 limon suyu veya limon tuzu, Yeteri kadar su
Hazırlanışı : Kabakların kabukları kazınır ve içi oyularak yıkanır. Bir kapta kırmızı biber, tuz ve karabiber karıştırılır. Oyulmuş kabakların içine sürülür. Diğer tarafta pirinç yıkanır, içine kıyma, ince doğranmış soğan ve sarımsak, salça, karabiber, tuz, kırmızı biber ve biraz limon suyu konarak iyice karıştırılır. Yapılan bu karışım, her kabağın yarısına gelecek şekilde doldurulur ve ağzı bir dilim domatesle kapatılarak tencereye dizilir. Üzerine tuz eklenir ve dolmaların boyuna çıkacak kadar su konur. Tencerenin ağzı kapatılarak ocağa konur, kaynamaya başladığında ateş kısılır ve hafif ateşte pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın üzerine limon suyu veya suda eritilmiş limontuzu gezdirilir, bir iki taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan indirilir. Yemeğiniz servise hazırdır.

Açma

MALZEMELER1 BARDAK SIVI YAG2 BARDAK ILIK SU1 PAKET YAS MAYA3 KASIK TOZ SEKER1 TATLI KASIGI TUZ1 PAKET KABARTMA TOZUALDIGI KADAR UN (yaklasik 3,5 bardak)2 YUMURTA SARISI (üzerine sürülecek)
HAZIRLANISIMAYAYI ILIK SUDA AÇIN. DIGER MALZEMELERI (yumurta hariç) EKLEYIN VE YOGURUN. YUMUSAK VE ELE YAPISMAYACAK KIVAMA GELINCE ÜZERINI ÖRTÜP KABARINCAYA KADAR BEKLETIN. KABARAN HAMURDAN PARÇALAR KOPARIP PARMAK UCUYLA MARGARIN ALARAK YOGURUN. ÇUBUK SEKLINI VERIN. SERT BIR YÜZEYDE SAG EL YUKARI, SOL EL ASAGI (farkli yönlere) ÇEVIRIN. UÇLARI BIRLESTIRIN. TEPSIYE DIZIN. 2 YUMURTA SARISINI ÜZERLERINE BOLCA SÜRÜN. 45 DAK. TEPSIDE BEKLETIN. 180° FIRINDA IYICE KIZARANA DEK PISIRIN.

Ağlayan Kek

KEK İÇİN MALZEMELER4 YUMURTA3 FİNCAN ŞEKER3 FİNCAN UN1/5 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO2 ÇORBA KAŞIĞI SÜT1PAKET KABATMA TOZU
KREMASI İÇİN MALZEMELER1 PAKET KREM ŞANTİ1 SU BARDAĞI SÜT VEYA SU
SOSU İÇİN MALZEMELER1 SU BARDAĞI SU1SU BARDAĞI SÜT 1ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
YAPILIŞIİLK ÖNCE YUMURTA VE ŞEKER İYİCE ÇIRPILIR DAHA SONRA KAKAO VE SÜT EKLENİR VE EN SON UN VE KABARTMA TOZU KOYULUR VE PİŞİRİLİR KEK PİŞİRİLDİKTEN SONRA ÜZERİNE 2 SU BARDAĞI SOĞUK SÜT DÖKÜLÜR VE HAZIRLANAN KREM ŞANTİ KEKİN ÜZERİNE DAĞITILIR VE EN SON HAZIRLANAN SOS DÖKÜLÜR VE YENİLMEYE HAZIR OLMASI İÇİN 3-4 SAAT BUZDOLABINDA BEKLETİLİR

Patatesli Dilim Börek

Malzemeler:
- 3 adet yufka- 3 adet iri patates- 1 su bardağı süt- 1 adet yumurta- 3 yemek kaşığı tereyağı- 1 yemek kaşığı tuzot- 1 çay bardağı kırmızı pul biber- 1 çay bardağı rende kaşar peynir
Yapılışı:
Patatesi haşlayıp rendeleyin. Erimiş tereyağı, yumurta ve sütü patatesle iyice karıştırın. Tuzot ve peynirin yarısını patateslere katın. Yufkayı tezgaha serin. Üzerine patatesli harçtan yayın. Üç kat üst üste aynı işlemi yapıp tamamlayın. Rulo şeklinde sıkıca kıvırın. Dolapta yarım saat dinlendirin. Dolaptan çıkarıp 2 parmak eninde kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpin. Kırmızı pul biber ekin. 180 °C ısıtılmış fırında pembe renkte pişirin.

Karaköy Poçası

Malzemeler: - 250 gr margarin,- 1 çay bardağı zeytinyağ,- 1 çay bardağı ılık su,- 1 adet yumurta,- 1 yemek kaşığı tuzot,- 1 yemek kaşığı sirke,- 1 paket kabartma tozu,- 250 gr beyaz peynir,- Aldığı kadar un.

Yapılışı:Yoğurma kabına yumuşamış margarin, ılık su, yumurta beyazı, zeytinyağ, sirke ve tuzotu koyup iyice karıştırın. Kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler yapın. Peyniri çatalla ezin. Hamuru elinizle açarak bir kaşık peynir koyup kapatın. Yağlanmış tepsiye dizin. Yumurta sarısı sürüp 180 derece ısıtılmış fırında pembe renkte kızarıncaya kadar pişirin.

3 Ocak 2008 Perşembe

Mısır Unu Çorbası TarifiMalzemeler

Mısır Unu Çorbası TarifiMalzemeler
1 su bardağı mısır unu3 su bardağı Tavuk suyu1 çay bardağı kadar ince ince koparılmış tavuk eti1 kaşık sıvı yağ1 tatlı kaşığı salçaHazırlanışı
Tencereye sıvı yağı koyunuz ve üzerine 2 bardak mısır ununu koyarak karıştırın üzerine ise sıcak tavuk suyunu ilave ederek parçaladığımız eti, tuzu ve 2 diş sarımsağı ekleyin. kaynayıncaya kadar karıştırın koyu olursa su ilave ederek kıvamını ayarlayın. kısık ateşte 10 dk kadar kaynatın.sosu;tavaya yağı ve salçayı koyarak sosu hazırlayın.Çorbayı tabaklara alın ve üzerine sosu gezdirin.

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi
Malzemeler1 kg hazır yufka1 adet yumurtasıvıyağiçi için:1 kg ıspanakbaharattuz1 yemek kaşığı salçaçemen ya da pastırma (isteğe göre)
Hazırlanışı
Öncelikle böreğin iç malzemesini hazırlayın. Yufkayı açıp ortadan ikiye bölün. Hazırladığımız ıspanaklı harcı üzerine serpişitirip rulo şeklinde sarın. Yuvarlak bir tepsiyi yağlayıp, sardığımız yufkaları ortadan başlayarak daire şeklinde kendi etrafında dolayarak tepsiyi doldurun.Üzerine yumurta sarısı sürerek fırına sürünüz.